Επικαιρα Θεματα

Τζαμάλ Κασόγκι

Θεματα

Η υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έλαβε χώρα σε έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. 

Add a comment

Τζαμάλ Κασόγκι

Θεματα

Αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη διαβίβασαν οι τουρκικές αρχές στις ΗΠΑ.  

Add a comment

Μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει τα κουτάβια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι στο παρελθόν, καταγράφοντας 20.000 περιστατικά στην Αυστραλία ετησίως, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται θανατηφόρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα. 


Ο ιός «canine parvovirus (CPV)» –παρβοϊός του σκύλου– αποτελεί κύρια αιτία της ασθένειας σε κουτάβια και σκύλους σε όλη την Αυστραλία, ιδιαίτερα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές παρά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία εμβολιασμού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ο ιός καταστρέφει τον εντερικό σωλήνα των σκύλων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρή γαστρεντερίτιδα, αιμορραγική διάρροια, έμετος και αφυδάτωση. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προειδοποιούν ότι ο παρβοϊός του σκύλου μπορεί να σκοτώσει κουτάβια, είναι μία ιδιαίτερα τραγική ασθένεια και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πανεθνικό πρόβλημα.

Ο εκτιμώμενος αριθμός περιπτώσεων παρβοϊού του σκύλου σε όλη την Αυστραλία ήταν 20.661 το 2015 και 20.110 το 2016, ενώ το ποσοστό ευθανασίας συνολικά ήταν 41%, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Transboundary and Emerging Disease.

Εμβολιασμός

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μία σειρά παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του ιού, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Υποθέτουν ότι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι οι λόγοι που σε κάποιες περιοχές δεν πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας εμβολιασμός στα σκυλιά. Υποστηρίζουν ότι εάν οι εμβολιασμοί εντατικοποιηθούν, ενδεχομένως να ελαχιστοποιηθούν η εμφάνιση κρουσμάτων και η έξαρση της ασθένειας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παρβοϊός του σκύλου δεν είναι μία ασθένεια που εμφανίζεται και μεταδίδεται αποκλειστικά στην Αυστραλία.

Αντιθέτως, τα σκυλιά σε όλον τον κόσμο κινδυνεύουν πεθάνουν από τον πολύ μεταδοτικό ιό αλλά συνήθως προστατεύονται από το εμβόλιο που κάνουν κάθε χρόνο και το οποίο καλύπτει αυτό το ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα ολίγων εβδομάδων κουτάβια, τα οποία δεν έχουν προλάβει ακόμα να εμβολιαστούν και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερα ζώα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι φορείς του επικίνδυνου ιού.

Η οικογένεια των παρβοϊών δεν πλήττει μόνο τα σκυλιά αλλά και τον άνθρωπο, όπως, επίσης και τις γάτες. Οταν, μάλιστα, αυτές μολυνθούν από τον παρβοϊό της γάτας κατά την ενδομήτριο ζωή ή σε ηλικία μικρότερη των δύο εβδομάδων εμφανίζουν εγκεφαλική υποπλασία. Αντιθέτως, τα κουτάβια που μολύνονται από τον ιό parvovirus 2 ανάμεσα στις ηλικίες των τριών και των οκτώ εβδομάδων εμφανίζουν ασθένεια του μυοκαρδίου.Μεταδοτική ασθένεια προσβάλλει κουτάβια στην Αυστραλία

Add a comment

"Σκλαβενίτης" Παλλήνης

Ρεπορταζ Πολης

Κατεβάζει "ρολά" οριστικά και αμετάκλητα, απόψε το βράδυ, Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017, το σούπερ μάρκετ του Ομίλου "Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ" επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 47 και Ρόδου (στο ισόγειο της οικοδομής που στεγάζεται το Μαραθώνειο Ιατρικό Κέντρο) στο κέντρο της Παλλήνης. 

Add a comment

Κατά 40 με 45% χαμηλότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, είναι οι δείκτες διάθεσης υγρών καυσίμων από τα πρατήρια της Κλεισθένους και Λεωφόρου Μαραθώνος, σύμφωνα με επιτόπια έρευνα του «Ν».

Add a comment

Πάνος Κυπαρίσσης

Αφιερωματα

Συναντηθήκαμε σε ένα απόμερο καφέ, μακριά από τα «φώτα» και το θόρυβο της πόλης. Ζει εδώ και αρκετά χρόνια στο Γέρακα και η «συγκατοίκηση μας» στην ίδια πόλη ήταν ο προσχηματικός λόγος να του ζητήσω να συνομιλήσουμε. Δέχθηκε ευχαρίστως αν και σπάνια δίνει συνεντεύξεις και μέχρι τη στιγμή της συνάντησής μας δεν μπόρεσα να αποσυνδεθώ από τη σκέψη ότι θα βρεθώ απέναντι σε μια προσωπικότητα πολυσύνθετης συγκρότησης. Ό,τι δεν είχα διαβάσει μέχρι τώρα από τα έργα του, φρόντισα να τα βρω και να τα μελετήσω –ήταν άλλωστε και η πρώτη σύσταση του εκδότη του «Ν», «μην πας αδιάβαστος», μου είπε, «αν θέλεις να μάθεις καλά τον άνθρωπο που θα συναντήσεις, θα το καταφέρεις μέσα από την ποιήσή του…»  

Add a comment

Το αφιέρωμα στον Κώστα Ρομποτή δημοσιεύθηκε στον "Νεολόγο" της 25ης Ιουνίου 2014. Η συνέντευξη ελήφθη από τον συνεργάτη της εφημερίδας, Κώστα Μποζώνα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συνεντευξιαζόμενου.

Add a comment

Ο Γερακιώτης Γ. Καλλακαλάς, καλλιτέχνης με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, με δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλήθος βραβείων και επαίνων, έχει αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της εποχής μας.

Add a comment

Θ. Γκοστόπουλος, Γ. Πατούλης, δ. Καλογερόπουλος

Συνεντευξεις

«Το να λες ότι αποκεντρώνεις αρμοδιότητες, χωρίς να έχεις ισχυρούς δήμους και Περιφέρειες, οδηγεί στο χάος. Αποκέντρωση σημαίνει ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη» δηλώνει στο Πρακτορείο-ΟΤΑ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και πρώην Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης,(2003-2006) Θόδωρος Γκοτσόπουλος. 

Add a comment

Εβραϊκό Oλοκαύτωμα

Σελιδες Ιστοριας

Αφιέρωμα στο εβραϊκό Oλοκαύτωμα με τίτλο: «Tο Oλοκαύτωμα του Eλληνικού και του Eυρωπαϊκού Eβραϊσμού» οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. 

Add a comment

Λέων της Κάντζας

Σελιδες Ιστοριας

Στην Κάντζα Παλλήνης, στα αριστερά της οδού Λεονταρίου, ακολουθώντας την ταμπέλα «προς κέντρο δοκιμών ερευνών και προτύπων ΔΕΗ», βρισκόμαστε μπροστά στο καμαροσκέπαστο, μονόχωρο, εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 

Add a comment

Τσαρλς Τζένκινς

Σελιδες Ιστοριας

Πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών ο πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού, Τσαρλς Τζένκινς, ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του '60, στην οποία έζησε επί σχεδόν σαράντα χρόνια αιχμάλωτος της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης Σάντο, στην Ιαπωνία, στην οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικογένειά του, μετά την απελευθέρωσή του το 2004 από τις βορειοκορεατικές αρχές. 

Add a comment

Αλ. Χαρίτσης, Υπουργός Εσωτερικών

Βημα Διαλογου

Άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, 

Add a comment

Με τις υπ’ αρίθμ. 2934/2017 και 2935/2017 αποφάσεις της Επταμελούς Σύνθεσης του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες δημοσιεύθηκαν, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναιρέσεως του Ελληνικού Δημοσίου κατά των 3820/2016 και 3821/2016 αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. 

Add a comment

Παγκοσμιοποίηση ή Εθνικολαϊκισμός;

Βημα Διαλογου

Τον Απρίλιο του 1959, το ραδιόφωνο του BBC έκανε μια από τις πλέον πετυχημένες φάρσες του. Κρέμασαν από βραδύς μακαρόνια σε δενδράκια που μεταφύτευσαν σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου και το πρωί παρότρυναν ραδιοφωνικά τους πολίτες να δοκιμάσουν τους καρπούς των «μακαρονόδεντρων». Η πλειονότητα των Λονδρέζων σχεδόν το πίστεψε, δεδομένου ότι ελάχιστοι εξ αυτών είχαν κάποια επαφή με την ιταλική κουζίνα. 

Add a comment

Ημερίδα με θέμα "Έξυπνες Πόλεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευκαιρίες, Προοπτικές, Κίνδυνοι, Απειλές" διοργανώνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, ώρα 7 μ.μ. στο θέατρο του 1ου Λυκείου (Νεαπόλεως 5). 

Add a comment

Κώστας Δασκαλάκης

Ημεριδες - Διαλεξεις

Μια εκπληκτική διάλεξη για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα «πέντε έως 50 χρόνια» έκανε στη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ που έλυσε τον, άλυτο επί 60 χρόνια, Γρίφο του Νας.

Add a comment

Ενημερωτική εκδήλωση με αναφορά στην Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία συνδιοργανώνουν, η Οργάνωση Μελών Παιανίας-Γλυκών Νερών και η Νομαρχιακή Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής, την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ. ατην Παιανία (Ι. Μεταξά 21) 

Add a comment

Πρέπει να΄σαι πολύ, μα πολύ απελπισμένος για να κάθεσαι παραδίπλα του εργολαβικού φορτηγού με την πίσσα ασφαλτόστρωσης για να σε δουν και να τους δεις, πρωί-πρωί με την αυγούλα! (Βυζαντίου και Πεντέλης) 

Add a comment

Τα αποτελέσματα με το εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής στις Δημοτικές Εκλογές 2010 και 2014 αποκλειστικά στη Δημοτική Ενότητα Παλλήνης: 

Add a comment

Παλληνοκουβέντες

Παρασκηνιο

….και ο πλέον δύσπιστος προς το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής μπορεί ν΄ αλλάξει γνώμη, αν τύχει να παρακολουθήσει έστω μία φορά, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης.

Add a comment
Αν επιθυμείτε να έχετε δωρεάν στην οθόνη σας τις ειδήσεις που δημοσιεύει ο "Νεολόγος", συμπληρώστε τα ζητούμενα στοιχεία και πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ.